Selo Marenovo

VESTI NOVOSTI

Uzgoj Jagoda

Posted by Admin on May 20, 2011 at 10:19 PM

 

Među brojnim vrstama voćaka, jagode se izdvajaju po svojoj popularnosti zbog relativno malog prostora neophodnog za rast i razvoj, te brzog ulaska u rodnost. Stoga se uzgaja od teglice na balkonu, sve do intenzivnih nasada koji zauzimaju više hektara.


Kod uzgoja jagode od velike važnosti je odabrati odgovarajuću sortu i tip sadnice. Ovisno o sistemu uzgoja odabire se najprikladnija tehnologija uzgoja.

Sadnice  ( 5 članka )

Sadnica jagode je biljka koja se obično uzgaja u rasadniku, a koju ćemo posaditi na željeno mjesto. Kvalitetni sadni materijal je osnovni preduvjet za ostvarivanje uspjeha u uzgoju. Izuzetno je važno poznavati tehnologiju dobivanja sadnica i realni potencijal rodnosti istih u pojedinim uvjetima.

U današnje vrijeme kao najvažnije tipove sadnica jagoda izdvajamo slijedeće: svježe zelene sadnice, ohlađene sadnice dobivene iz vriježa (frigo), čekajuće sadnice (WB) i kontejnerske sadnice (TP). U novije vrijeme spominju se i sadnice dobivene iz sjemena, te one uzgojene pod posebnom kontrolom («ekološke»).

Tehnologija uzgoja  ( 4 članka )

Kada govorimo o tehnologijama uzgoja jagoda, onda u prvom redu mislimo na sve agrotehničke i pomotehničke zahvate koje provodimo u nasadu. Zahvati obuhvaćaju postupke od pripreme za sadnju, same sadnje, gnojidbe, uklanjanja starog lišća i sl., a provode se do krčenja nasada. Za koju tehnologiju uzgoja ćemo se odlučiti ovisi o čitavom nizu činitelja. No korištenjem novih tehnologija postižu se u proizvodnji jagoda brojne prednosti, kao što su povećanje rodnosti i kvalitete plodova. Samo stalnim unapređenjem postojećih spoznaja u tehnologiji koju imamo, moguće je opstati na sve zahtjevnijem tržištu.

Sistemi uzgoja  ( 3 članka )

Ako uzmemo u obzir mjesto gdje se biljke nalaze, jagoda se u svijetu trenutačno uzgaja na različite načine. Tako razlikujemo uzgoj jagode na otvorenom i u zaštićenom prostoru, a kod kojih postoje brojne modifikacije. Ako gledamo gdje je smješten korijen biljke tada postoji klasičan uzgoj u tlu i onaj u kojem se umjesto tla koriste različiti supstrati ili otopine (hidroponika). Grmovi jagode u uzgoju bez tla mogu se nalaziti u horizontalnom ili okomitom rasporedu.

Sortiment  ( 14 članka )

Trenutačno se u Hrvatskoj uglavnom sade sorte talijanskog porijekla. Svake godine uvodi se po nekoliko novih sorti, što je posljedica intenzivnog rada selekcionera. Na tržištu je tako sve veći izbor sorti različitog vremena dozrijevanja, kvalitete ploda, otpornosti na bolesti i sl. Izbor pogodne sorte vrlo je važan, ali i prilično težak korak u samom uzgoju. U Hrvatskoj postoji puno različitih tipova tala, a i klimatske prilike se razlikuju ovisno o području. Stoga treba dobro poznavati svojstva pojedine sorte kako bi izabrali onu najprikladniju i postigli zadovoljavajuće rezultate.

Osnovna podjela sorata je na one koje su jednorodne (kratkog dana) i one višerodne tj. koje donose rod u više navrata.


 

Categories: Poljoprivreda

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

Do nove godine ostalo je

.


Pricalica

Video Snimci

22909 views - 0 comments
419 views - 0 comments

Vremenska Prognoza

Broj poseta

Vredi Procitati

Vic Dana


Zanimljivosti Dana